Friday, March 27, 2009 at 4:07 AM | 2 comments  
Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.
Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'
'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.
Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.
'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.
Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.
Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.
'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.
'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu.
'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu, ' kata Jibril.
Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.
'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?'
'Jangan khawatir, wahai Rasul ! Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat
Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.
Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.
Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'
Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.
'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?'
Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.
'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.
Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.
'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'
Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.
Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku'
'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'
Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.
Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.
'Ummatii,ummatii, ummatiii? ' - 'Umatku, umatku, umatku'
Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.
Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi
Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.
Posted by cutekatak
Wednesday, March 11, 2009 at 9:15 AM | 3 comments  
salam...
hye dah lama gler dah x post entry...sebenarnya bukan xnk post...tp bz ckit...setelah bnyk perkara telah berlaku....
hehehehehhe bnyk activity dah aku jalankan sepanjang aku x post any entry...hehehehhe

1st activity : KOT...

KOT iaitu kejohanan olahraga tahunan bg IPGM kampus Ilmu khas....
tahun ni tahun ke-3 aku menyertai kejohanan tu...
dalm acara? semuanya yang throw la..heheh shot put,discuss and javelin..
alhamdulillah leh lagi dapat 3 emas walaupun x training at all....
then perkara yang paling akan aku ingat...uhhuhuhu
semasa acara cakera dijalankan...aku telah melempar cakera n cakera tu telah melayang tinggi keudara n jatuh menghempap ke atas kepala seoarng pegawai...
aku amatla x bajet cakera tu leh pg sejauh itu tp nk wat mcm aman bende n dah jd kan??? kan?? kan??
huuhuh aku sebebnarnya rasa guilty sgt sebab pegawai tu sampai kene masuk ward trauma n kene pakai bende kat leher tu..( aku pun xtau nama bende tu apa)...
aku harap dia akan sembuh ngan cepat..
menurut seorg classmatenya..dia telah keluar dari ward n telah pulang ke kg untuk berehat setelah diberikan mc selama 6 minggu oleh doktor....
huuhuh inilah sejarah yang xkan aku lupakan sepanjang karier aku as a thrower....
n one more thing...aku kene g KAGUM this friday..wawawa xnk pg xnk pg...
keje bnyk..esemnt bertimbun2 ( bak kata seorng senior aku ni..."aku lemas didalam lautan assignment") uhhuhuuhuhuh...tp nk wat cane..kalau dah En.Murad Buyong memandang ku ngan penuh ketajaman dek kerana dah 2 hari aku x trun training..hehehehh aleh2 esok dah ahri penyerahan bendera..hukhukhukhukhukh ngeh3x...
aku x turun sebab nk settlekan presentation...
kalau x nk je xyah g kelas..hehehehhe

2nd: KL Pac

last saturday...aku bersama kawan2 ku semua telah di wajibkan untuk tgk magic show kat KL Pac...huhuhuhu ok la untuk hilangkan stress ( bak kata Mdm. Sheerin)..huuhuhuh hilang ke tension aku???aku pun musykil..masa on the way tu pun...dah menension kan aku..huhuuhuhuhuh
aku bersama housemate aku telah di ambil oleh sayam ku yang bernama rynn untuk ke KL pac..then dek kerana rynn kurang fasih akan jalan ke KL pac..aku telah diminta untuk memendu kereta...tetibe..sampai kat jalan LOke yew..huuhuhhuhu sasuatu telah terjadi??? teng teng..cube teke apa??? hakahakhkahakhak apa lagi keadaan jalan yang jam dgn dasyatnya...huhuhuhuuh
hampir 1 jam kami terperangkap didalm jam..akhirnya dapt jua ku memecut untuk sampai ke KL pac..hehehheh rupanya2 jalan jam kerana ada 3 biji trak polis FRU parking kat tepi jalan tepi masjid negara....dah jalan yang 2 lane kene jd satu lane...memangla jam..uhuhuh tp xpe..pengalaman mematangkan kita..hehehehhehe

3rd: besday kawan2 ku yang tersayang..

1st besday : mohd haiqal abdullah chik

ni classmate ku yang tersgt diva...
besday dia 7th march bersamaan ngan tarikh kitaorg g KL Pac...
hehehehhehe beliau telah membelanja kami semua ngan cup cake yang comel2 gtu...(thank karl)
hadiah nanti aku bg erk....( xsempat nk beli lagi)..hehehehhe
epy besday karl..
moga panjang umur n dimuarhkan rezeki...
(sorry lambat post dalm blog aku ni)

2nd besday: siti hazira Mahassan
11th march
ni lak classmate masa kat sekolah n matrik..since form one till form 5 in the same class...
hehehhe beliau ni sgt la besh..sekarng nagh study kat UPM n bakal jd seorng dietation...heheheheh
epy besday ira
moga panjang umur n murah rezeki..n cepat kawen..heheheh
( nk hadiah kene dtg jumpa aku,.._
ngeh3x

3rd besday: nor hafizah manap

12 march
ni lak coursemate aku...dia ni menag sewel sikit..tp xpe dia tetap best
hehheheheheh

epy besday fiza..
semoga panjang umo n murah rezeki...
( yang penting kek coklat aku)hakhakhakahkahka

4th besday: anep che pa

13th march

ni pun coursemate aku yang best....
sekarang dah merangkap jd businessman yang berjaya dah...
epy becoming besday...

5th besday: mohd nazwan hamzah

19th march

ni pun coursemate...masa foundation dulu satu kelas..uhuhuhhuhuhuuh
ni lak sengal nya xterkata tp tgk mood gak la..hehehehehhe
epy becoming besday..uhhuuhu

ramainya yang besday on march..huuhuh ni rasanya ada lagi ..kene check planner jap lagi.hehehehehheheheh actually on march jugak besday my late father Hj Abdullah bin Samad..on 10th march ..semoga roh Abah dirahmati Allah...AL-Fatihah for my dearest n beloved late father...
n also same with my late father..ank buah yang pertama...MOhd Syafiq Iskandar bin Kamarul Hisyam.. (sorry syafiq nanti teh bagi hadiah bila teh balik nanti ye)heheheh

apa lagi erk.....dah xtau nk merepek raban ..nanti aklau free nanti akan ku post enrty sebanyk mungkin sebelom ku ke KAGUM selama seminggu..heheheh
ok daa
adios
Posted by cutekatak
Visit the Site
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger template by blog forum